Scholen

Veel mensen zijn bij voorbaat al bang voor bijen en andere insecten. Bijen & Zzooo wil hier verandering in brengen door scholen de mogelijkheid te geven om op de bijenstand te komen kijken. Bijen & Zzooo kan een educatief programma bieden die aansluit bij het vak biologie.  Scholen die volken adopteren krijgen de mogelijkheid om een showkast te plaatsen.

Een  showkast is een kast met doorzichtige wanden met daarvoor een deurtje. Het deurtje is bedoelt om de bijen zo weinig mogelijk te verstoren. Door het deurtje te openen kan men zien hoe een bijenvolk functioneert.Een showkast kan binnen worden geplaatst, er moet dan wel een uitgang naar buiten zijn zodat de bijen voedsel kunnen halen, de kast kan ook buiten worden geplaatst . Er zijn verschillende modellen en vormen.

Leerlingen kunnen de ontwikkeling van een bijenvolk volgen. Dit is vergelijkbaar met een camera in een nestkastje hangen zodat het broeden en grootbrengen van jonge vogels kan worden gevolgd.

Omdat Bijen & Zzooo met de zachtaardige Carnica bijen werkt is er bijna geen risico dat leerlingen door de bijen worden geprikt. Zo kunnen zij hun “angst” voor bijen en andere insecten  leren overwinnen.

Scholen die meedoen kunnen onderling informatie uitwisselen.