Bestuiven

Bijen hebben als voeding stuifmeelpollen en nectar nodig, stuifmeel en nectar worden geleverd door drachtplanten. Tijdens het verzamelen van nectar en stuifmeel wordt de bloem door de bij bestoven. Voor de productie van voedsel zijn wij voor bijna 70% afhankelijk van de bestuiving door bijen. Doordat er een zeer grote aantal bijen in één volk wonen kunnen dagelijks miljoenen bloemen worden bestoven. Het plaatsen van bijenvolken bij bloeiende cultuurgewassen is daarom erg efficiënt.  Het is dan ook de bedoeling dat  bijenvolken van Bijen & Zzoo zoveel mogelijk cultuur gewassen bestuiven. Om dit te bereiken is er afstemming met land en tuinbouw bedrijven maar ook fruittelers en  glastuinbouw bedrijven.

De Carnica koningin begint al vroeg in het jaar met leggen hierdoor kan het volk zich snel ontwikkelen. Wat weer betekent dat de Carnica volken op volle sterkte zijn als de eerste landbouwgewassen in bloei staan.

In de nazomer als er geen cultuurgewassen meer bloeien kunnen de volken worden voorbereiden op de winter.

Dit kan door de volken enkele weken op de heide te zetten zodat de bijen zich tegoed kunnen doen aan nectar en stuifmeelpolen.